Dimitri Demjanov: Töötame kõik koos selle nimel, et Eesti oleks maailma gastronoomiakaardil tugevalt esindatud!

Kolme Michelini tärniga pärjatud restoranis Geranium Kopenhaagenis töötav Artur Kazaritski esindab Eestit ühe maailma prestiižseima kulinaariakonkursi Bocuse d’Or Euroopa finaalvõistlusel, mis toimub järgmisel aastal esmakordselt Tallinnas. 

Pilt: Margus Johanson

Dimitri Demjanov: Töötame kõik koos selle nimel, et Eesti oleks maailma gastronoomiakaardil tugevalt esindatud!

Toimetaja: Meelis Piller

Kolme Michelini tärniga pärjatud restoranis Geranium Kopenhaagenis töötav Artur Kazaritski esindab Eestit ühe maailma prestiižseima kulinaariakonkursi Bocuse d’Or Euroopa finaalvõistlusel, mis toimub järgmisel aastal esmakordselt Tallinnas. 

 

56images

Kokkadel tuli viie ja poole tunni jooksul valmistada kaks rooga - kalaloog angersägast ja liharooga põrsalihast. Võitjaks kuulutati Artur Kazaritski, kelle teekond kokana algas Tallinnast ja on viinud teda erinevatesse riikidesse tööle. Viimased kolm aastat töötab 3 Michelini tärniga restoranis Geranium Kopenhaagenis, kolmekordse Bocuse d’Or võitja Rasmus Kofoedi käe all. 

"Võitja oli kõigi žüriiliikmete solidaarne otsus, kõigil oli võitja osa sama tunne," selgitas žürii esimees Dmitri Mägi, kes ise töötab 3 Michelini tärni restoranis Eleven Madison Park Yew Yorgis. “Tema töö oli tehniliselt väga tugev, maitsev ja ilus," sõnas Mägi. 

"Tunne on suurepärane! Olen väga õnnelik – see on unistuse täitumine. Mul on suur au olla valituks, kes esindab Eestit, minu riiki Bocuse d’Or-il," sõnas võitja, Artur Kazaritski tunnustust vastu võttes. Võitjale oli välja pannud 10 000 eurot koolitusraha EtsNord. 

Võistluste peakorraldaja Dimitri Demjanov sõnul on Eesti kokad väga heal tasemel, motiveeritud ja näidanud end ka rahvusvaheliselt suurepäraselt. “Rõõm, et nad tulevad ikka koju tagasi ja seisavad Eesti köögi eest," sõnas ta. "Töötame kõik koos selle nime, et Eesti oleks maailma gastronoomiakaardil tugevalt esindatud," lisas Demjanov. Ta tänas kõiki toetajaid, eesotsas EtsNord, Electrolux, PRFoods, EAS, Tallinna linn ja Maaeluministeerium.

Bocuse d'Or on maailma kõige prestiižikam kokakunstivõistlus, mida nimetatakse sageli ka kulinaariaolümpiaks. Selle kutsus 1987. aastal ellu maailmakuulus Prantsuse meisterkokk Paul Bocuse. Inspireerituna spordiürituste kaasahaaravast atmosfäärist, otsustas Paul Bocuse korraldada meelalahutusliku vaatemängu, mille fookuses oleks kokakunst ja tippkokkade meisterlikkus. Bocuse d'Ori finaalvoor toob iga kahe aasta järel Paul Bocuse’i kodulinna Lyoni 24 parimat kokka üle maailma, kes valmistavad pealtvaatajate silme all oma võistlustööd. Eestil on unikaalne võimalus võõrustada Euroopa võistlusvoori 2020. aasta juunis Tallinnas. 
  
Bocuse d’Or Eesti kandidaadi kohale võistlesid veel:  

  • Piret Pusse on võitnud aasta koka tiitli ja pidanud kokaametit ligi kümmekond aastat. Hetkel töötab restoranis Noot, Pärnus.
  • Ivan Derizemlja on õppinud Pärnumaa Kutsehariduskeskuses, osalnud mitmel kokandusvõistlusel Eestis. Töötab praegu restoranis CRU koos Bocuse dOr 2015 kandidaadi Dmitri Haljukoviga.
  • Alexander Gureev on lõpetanud Tallinna Teeninduskooli ja omab Le Cordon Bleu diplomit Londonist. Töötab hetkel Norras, Oslo hotellis Bristol.
  • Kaido Metsa on varasemalt edukalt võistelnud mitmel kokanduskonkursil. Kokana alustas tööd restoranis Egoist ja täna on peakoka rollis restoranis Juur, Tallinnas.
Laadimine...Laadimine...