Kuidas arvutada, kui palju on piimatootes suhkrut?

Paljud tarbijad arvavad ekslikult, et piimatoodetele märgitud süsivesikute hulk tähistabki tootele lisatud valget suhkrut, kuid tegelikult on valge suhkru koguse välja selgitamine pisut keerulisem.

Pilt: Scanpix

Kuidas arvutada, kui palju on piimatootes suhkrut?

Paljud tarbijad arvavad ekslikult, et piimatoodetele märgitud süsivesikute hulk tähistabki tootele lisatud valget suhkrut, kuid tegelikult on valge suhkru koguse välja selgitamine pisut keerulisem.

"Euroopa Liidu toidumärgistusstandardite kohaselt saab pakendil välja tuua süsivesikute koguse ja suhkrute koguse, mis ei võrdu aga sugugi valge, nn. lauasuhkru kogusega," kinnitas Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin.

Tema sõnul on piimatoodetes tegelikkuses kolme tüüpi suhkruid:

  • piimas olev laktoos ehk looduslik piimasuhkur,

  • puuviljades olev glükoos ja fruktoos ning

  • lisatud suhkur ehk sahharoos.

Kui aga pidada meeles paari lihtsat põhitõde, ei tohiks Valio esindaja sõnul tootes sisalduvate lisatud suhkrute koguse arvutamine raskusi valmistada. Kõigepealt tuleb selgeks teha, kas tegemist on piima- või hapendatud piimatootega.

"Tavalises piimas ja piimajookides sisaldub ligikaudu 5 grammi naturaalset piimasuhkrut ehk laktoosi 100 grammi toote kohta. Hapendatud piimatoodetes on jogurti- või keefiribakterid hapnemisprotsessi käigus osa laktoosi ära tarbinud, mistõttu on hapendatud piimatoodetes laktoosi keskmiselt 3,5g/100g toote kohta. Lisatud suhkru koguse arvutamiseks tulebki esimesena arvutada suhkrute kogusest maha laktoos," sõnas Kalbin.

Nüüd tuleb suhkrute kogusest maha arvutada marjadest ja viljadest pärinev fruktoos ja glükoos. "Üldjuhul on fruktoosi ja glükoosi maitsestatud piimatootes tavalise 3-4% viljasisalduse korral ca 0,3 grammi ja eriti marjastes ca 15% viljasisaldusega toodetes kuni 1,5 grammi 100 grammi kohta," ütles Kalbin.

Tema sõnul näitab see lihtne arvutus, et lisatud suhkru osakaal võib marjajogurtites olla kuni kaks korda väiksem kui pakendile märgitud suhkrute osakaal. Laktoosivabade toodete puhul on olukord pisut erinev, sest nende puhul sõltub suhkrusisaldus tootmistehnoloogiast.

"Valio algatas möödunud aastal suhkrutalgud, mille eesmärk on vähendada meie toodetes lisatud suhkru osakaalu aastaks 2020 tervelt 30%. Suhkru vähendamise aktsioon annab aga tulemust ainult juhul, kui tarbija teadvustab vajadust piirata valge suhkru osakaalu oma igapäevamenüüs ning hakkab ka tähelepanelikumalt silmitsema tootepakendeid," kinnitas Kalbin.

Vaata näiteid suhkruvalemi kasutamisest Valio toodetes:

 

Toode

suhkrute koguarv 100 grammis tootes

laktoosi, fruktoosi ja glükoosi sisaldus tootes

Valem lisatud suhkru (Y) arvutamiseks

Piimatoode (näiteks Alma piim)

4,8g

4,8g laktoosi

4,8g-4,8g=0g

Hapendatud piimatoode (näiteks Alma keefir)

4,2g

4,2g laktoosi

4,2g-4,2g=0g

Maitsestatud hapendatud viljarikas piimatoode (näiteks Alma mango-passionivilja jogurtismuuti)

11,9g

3,21g laktoosi

1,79g marjadest/viljadest pärit glükoos ja fruktoos

11,9g – 3,21g – 1,79g = 6,9g

 

 

Laadimine...Laadimine...