Adik Levin: termin "tervislik toitumine" on omadega pankrotis

"Kuna toidu hulk on plahvatuslikult suurenenud ja toidu kvaliteet on tõepoolest muutunud, püütakse ju kõik ilusti maha müüa. Aga, müüa saab ainult head ja maitsvat asja. Kui hea asi on, on iseküsimus, minu seisukoht on, et mitte kõik maitsvad asjad pole tervisele kasulikud," lausus endine lastearst, toitumisspetsialist dr Adik Levin.

Pilt: Scanpix

Adik Levin: termin "tervislik toitumine" on omadega pankrotis

"Kuna toidu hulk on plahvatuslikult suurenenud ja toidu kvaliteet on tõepoolest muutunud, püütakse ju kõik ilusti maha müüa. Aga, müüa saab ainult head ja maitsvat asja. Kui hea asi on, on iseküsimus, minu seisukoht on, et mitte kõik maitsvad asjad pole tervisele kasulikud," lausus endine lastearst, toitumisspetsialist dr Adik Levin.

Dr Levin juhtis tervisliku toitumise teemal Tallinna TV saates "Nädal+" rääkides inimeste tähelepanu sellele, et toiduainetööstus on  äri.  "Toiduainetetööstusel on oma huvid. Teate, terve meie elu on äri. Ükskõik, kuhu me oma nina pistame, kõik on äri. Selleks, et toiduainetetööstus ellu jääks, ongi neil vaja teha nn maitsvaid toite. Aga, kas saab maitsvat toitu alati n-ö ainult toorainest, see on iseküsimus. Kirjutasin mitte teadusliku raamatu, vaid kirjutasid raamatu praktilisest seisukohast, et inimesed hakkaksid mõtlema. Minu ülesanne praegu, miks sellega tegelen, on see, et tahan inimesi mõtlema panna," kinnitas dr Levin. "Et kui nad heidavad õhtul magama ei mõtleks nad ainult seda, kuidas homme töö juures hakkama saada, vaid hakkaksid mõtlema sellele, kuidas nad homme toituvad. See on tegelikult meie tervise alus. Toitumine on kõigepealt ja siis on füüsis. Minu raamatus ("Dr Levini toitumistarkused" –toim) on kõik need asjad päris ilusti, oma arust muidugi, lahtikirjutatud. Aga eks püüan seal rääkida ka onkoloogiast, et onkohaiguste puhul peaks ka toituma õigesti. See ei ole mitte ravi, aga just kuidas toituda."

Dr Levini radikaalseim sõnum tema loengutest on see, et meie toidu kvaliteet on kohutavalt langenud. Ta toob lihtsa näite. Vanasti lüpsti lehma viis kuud, praegu on nad aga muutunud toitu andvast loomast udara lüpsitehaseks.
Oma loengus tõi dr Levin välja toitumise kõige tähtsamad seitse põhimõtet. Muuseas ta ei ütle, et kõik peaksid kohe tema nõuandeid järgima hakkama. Iga inimene võib otsustada ka seda, et jätkab söömist samamoodi nagu enne. Ent need, kes ikka oma elus ja elu pikkuses muutusi tahavad, peavad paratamatult muutma oma elustiili. Pool inimese tervisest on inimese enda teha. "Ma lahkusin haiglast töölt kui olin 64 aastat vana, minu elutöö sai tehtud. Sain aru, et lahkuma peab ka õigel ajal. Kuna mul olid terviseprobleemid, diabeet kogu aeg süvenes, tehti mulle ettepanek tegeleda individuaalse toitumisega. Sain aru, et see on uus väljakutse. Ausalt öeldes tegelesin sellega kaheksa aastat ja olen väga õnnelik, et sellele teele sattusin. Ma julgen nüüd väita, et suurem osa arste ei tea toitumisest tuhkagi. Mina isiklikult ei pea ka ennast superspetsialistiks, aga olen seda valdkonda rohkem nuusutanud ja aru saanud, et tegelikult on tekkinud täielik ummik," rääkis dr Levin.
"Me ei tea täpselt, mis on tervislik toitumine. See termin on omadega pankrotis. Üks ütleb, söö nii, teine ütleb, söö naa. Tavakodanik on asetatud kõige raskemasse olukorda. Mina olen püüdnud aidata iseennast. Tõepoolest, mul on kaal langenud, enesetunne on paranenud. Olles süstiv diabeetik olen õppinud väga palju asju. Nüüd, selles vanuses, püüan inimestele edasi anda infot, et igaüks hakkaks mõtlema, kuidas saab ennast ise aidata," rääkis dr Levin.

Laadimine...Laadimine...