Eesti toitlustajad said uue mahekauba märgise

"Mahetoit on tarbijate seas üha populaarsem ning tarbijat huvitab järjest enam, kust tema toit pärineb," põhjendas uut märgist maaeluminister Tarmo Tamm.

Pilt: Scanpix

Eesti toitlustajad said uue mahekauba märgise

"Mahetoit on tarbijate seas üha populaarsem ning tarbijat huvitab järjest enam, kust tema toit pärineb," põhjendas uut märgist maaeluminister Tarmo Tamm.

Tamm allkirjastas määruse, millega võeti märtsist kasutusele spetsiaalselt toitlustusfirmadele mõeldud ökomärk, mis näitab, et toit on tehtud mahetoorainest.

"Mahetoit on tarbijate seas üha populaarsem ja mahetooraine on maailmas tõusev trend. Tarbijat huvitab üha enam, kust tema toit pärineb, ja seepärast on toidu mahepõllumajanduslik päritolu kujunenud oluliseks müügiargumendiks," rääkis Tamm. "Uue ökomärgiga saavad toitlustajad lihtsamalt mahetoorainele viidata ja tarbijatel on edaspidi hõlpsam mahetoorainet kasutavaid söögikohti leida."

Märki saavad kasutada kõik toitlustusettevõtted, mis kasutavad igas kuus vähemalt 20% mahetooteid.  Märgi kasutamise soovist tuleb teada anda veterinaar- ja toiduametile.

Ökomärke on kolm: 20-50% toorainest on mahe; 50-80% toorainest on mahe ja 80-100% toorainest on mahe. Märgise võib panna söögikohas nähtavasse paika. Toitlustajad saavad ise valida, kas arvestavad mahetooraine osakaalu põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal. Määrus annab lisavõimaluse raamatupidamisdokumentide põhjal välja arvutada, mitu protsenti konkreetsel kuul sisse ostetud toidust moodustas mahetoit. Vastavalt saadud protsendile kujunebki sööjatele näidatav protsent märgisel.

Laadimine...Laadimine...