"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti toitlustajad said uue mahekauba märgise (0)
03. märts 2017
Scanpix

"Mahetoit on tarbijate seas üha populaarsem ning tarbijat huvitab järjest enam, kust tema toit pärineb," põhjendas uut märgist maaeluminister Tarmo Tamm.

Tamm allkirjastas määruse, millega võeti märtsist kasutusele spetsiaalselt toitlustusfirmadele mõeldud ökomärk, mis näitab, et toit on tehtud mahetoorainest.

“Mahetoit on tarbijate seas üha populaarsem ja mahetooraine on maailmas tõusev trend. Tarbijat huvitab üha enam, kust tema toit pärineb, ja seepärast on toidu mahepõllumajanduslik päritolu kujunenud oluliseks müügiargumendiks,” rääkis Tamm. “Uue ökomärgiga saavad toitlustajad lihtsamalt mahetoorainele viidata ja tarbijatel on edaspidi hõlpsam mahetoorainet kasutavaid söögikohti leida.”

Märki saavad kasutada kõik toitlustusettevõtted, mis kasutavad igas kuus vähemalt 20% mahetooteid.  Märgi kasutamise soovist tuleb teada anda veterinaar- ja toiduametile.

Ökomärke on kolm: 20-50% toorainest on mahe; 50-80% toorainest on mahe ja 80-100% toorainest on mahe. Märgise võib panna söögikohas nähtavasse paika. Toitlustajad saavad ise valida, kas arvestavad mahetooraine osakaalu põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal. Määrus annab lisavõimaluse raamatupidamisdokumentide põhjal välja arvutada, mitu protsenti konkreetsel kuul sisse ostetud toidust moodustas mahetoit. Vastavalt saadud protsendile kujunebki sööjatele näidatav protsent märgisel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.