Eestlaste peamine dioksiini allikas on Läänemere kala

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) vähendas toiduga saadava dioksiinide ohutut kogust, eestlaste peamine dioksiini allikas on seejuures Läänemere kala, mille tarbimissoovitusi vaadatakse uute andmete valguses üle.

Pilt: Svetlana Aleksejeva

Eestlaste peamine dioksiini allikas on Läänemere kala

Toimetaja: Dmitri Povilaitis

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) vähendas toiduga saadava dioksiinide ohutut kogust, eestlaste peamine dioksiini allikas on seejuures Läänemere kala, mille tarbimissoovitusi vaadatakse uute andmete valguses üle.

"Kuigi mürgised ühendid dioksiinid moodustuvad peaaegu kõigi tööstuslike protsesside tulemusena, milles osalevad kloori sisaldavad ained, on toit peamine allikas, mille kaudu jõuavad need ained inimese organismi," ütles maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev pressiteate vahendusel.

"Organismi ladestunud ühendid võivad põhjustada mitmeid terviseprobleeme, mistõttu Euroopa Toiduohutusamet vähendas dioksiinide lubatud nädaladoosi," ütles Minjajev.

Enamik inimesi Euroopa riikides puutub dioksiinidega kokku kala, juustu ja loomaliha süües. Eestlasi puudutavad enim looduslik lõhe, jõesilm, kilu ja räim ehk rasvane kala, kuna dioksiinid ladestuvad nende rasvkoes.

"Teadaolevalt on kala hea oomega-3 rasvhapete allikas ja iseäranis rasvase kala tarbimine on kasulik südameveresoonkonnale. Kala tarbimisest ei peaks loobuma, aga soovitatav on hajutada terviseriske, toituda tasakaalustatult ja mitmekesiselt," lisas Minjajev.

Maaeluministeeriumil on kavas lähiajal uuendada soovitusi Läänemere kala tarbimiseks, võttes arvesse Euroopa Toiduohutusameti riskihinnangut.

Dioksiini riski maandamiseks soovitab ministeerium tarbida rohkem väherasvast ja keskmise rasvasusega kala. Eelistama peaks nooremaid ja väiksemaid räimi ning vältima üle 22 sentimeetri pikkuste räimede tarbimist või sööma neid ainult paar korda kuus.

Rasvaste Läänemere kalade puhul peab arvestama, et üht kalaliiki ei tasu süüa rohkem kui kolm korda nädalas ja kaks portsjonit korraga – mitte üle 300 grammi üht liiki kala nädalas.

Dioksiinid on mürgised ühendid, mis püsivad keskkonnas pikka aega muutumatul kujul ning ladestuvad elusorganismide rasvkoes, mullas, veekogudes ja toidus. Kõige tundlikumad on dioksiinide toksilise toime suhtes vanurid, rasedad, lapsed ja noorukid, eriti aga vastsündinud.

Laadimine...Laadimine...