FOTOD! Premia tähistab tänavu 60. sünnipäeva

"1956. aasta jäätisetootmine oli midagi hoopis erinevat tänasest tootmisest ning väga suur hulk toodangust tehti meistrite käsitööna. Seda muljetavaldavam on aga asjaolu, et Tallinna Külmhoone jäätistest sai kiirelt Nõukogude Liidu üks nõutumaid maiustusi," rääkis Premia juhatuse esimees Aivar Aus.

Pilt: Oskar Juhani/ Rahvusarhiivi filmiarhiiv

FOTOD! Premia tähistab tänavu 60. sünnipäeva

"1956. aasta jäätisetootmine oli midagi hoopis erinevat tänasest tootmisest ning väga suur hulk toodangust tehti meistrite käsitööna. Seda muljetavaldavam on aga asjaolu, et Tallinna Külmhoone jäätistest sai kiirelt Nõukogude Liidu üks nõutumaid maiustusi," rääkis Premia juhatuse esimees Aivar Aus.

2016. aastal möödub 60 aastat sellest, kui Tallinnas Peterburi maanteel asuvas Tallinna Külmhoones alustati jäätise tootmist ning sai alguse tänase Eesti jäätiseturu liidri Premia Tallinna Külmhoone AS-i edulugu.

Premia juhatuse esimehe Aivar Ausi sõnul valmis Tallinna Külmhoone 1951. aastal ning esmalt kasutati seda eeskätt riigi liha-, kala- ja või kaubavarude ladustamiseks. 1956. aastal käivitati Külmhoones aga jäätisetootmise liin ning tehas kasvas peagi Baltikumi suurimaks jäätisevabrikuks.

"1956. aasta jäätisetootmine oli midagi hoopis erinevat tänasest tootmisest ning väga suur hulk toodangust tehti meistrite käsitööna. Seda muljetavaldavam on aga asjaolu, et Tallinna Külmhoone jäätistest sai kiirelt Nõukogude Liidu üks nõutumaid maiustusi ning rekordaastatel valmis külmhoones tervelt 6000 tonni jäätist aastas," rääkis Aus.

"Kuue aastakümne jooksul on tehas tundmatuseni muutunud – Premia jäätisevabrik on ainus spetsiaalselt jäätisetootmiseks projekteeritud ettevõte Eestis. Meil on kasutusel uued kaasaegsed tootmisliinid, väga suur hulk tootmisest on automatiseeritud ning töötingimused on muutunud oluliselt mugavamaks," sõnas ta.

"Jäätise valmistamise põhimõtted on jäänud aga traditsioonidele truuks ning oleme aastakümnete jooksul omandatud kogemuste toel lihvinud oma retsepte üha paremaks. Kõik meie koorejäätised on valmistatud puhtast eestimaisest koorest, need ei sisalda säilitusaineid, transrasvhappeid ega kunstlikke lõhna- ja maitseaineid," kinnitas ta ning lisas: "Järjepidev töö parimate jäätiste loomiseks käib jätkuvalt ning meil on väga hea meel, et oleme kõik need aastad tarbijate lemmiku positsiooni hoida suutnud." 

Juubeliaasta puhul saavad mitmed Premia jäätised uue pidulikuma ilme ning poelettidele jõuab ka mitmeid juubelihõngulisi uudistooteid. "Kevad-suvel on jäätisesõpradel põhjust rõõmustada terve rea uudistoote üle, mille seast leiavad uusi lemmikuid nii need, kellele meeldivad koonusjäätised, kui ka pulgajäätiste fännid," kinnitas jäätisetööstuse juht.

Tallinna Külmhoone alustas jäätisetootmist 1956. aastal, kui esimese jäätisetootena toodi turule plombiiri pulgajäätis. Tänaseni on tootmises 1980. aastal müügile jõudnud Regatt ning 80-ndate koolilaste lemmik Koolijäätis. Uuema ajastu kaubamärkidest on Premia sortimendis kõige populaarsem Eriti Rammus koorejäätiste sari, millele järgevad "Väike Tom", "Vana Toomas" pulgajäätised, "Vau!" topsid, samuti Kaleviga koostöös loodud Mesikäpa jäätis ning limonaadiriiulist tuttav Limpa tegelaskujuga mahlajää.

4images
Laadimine...Laadimine...