Kalakohviku kokk Risto: siiakala on mõnus ja nunnu nagu Eesti naine!

"Siiakala on ilus, mõnus, hõbevalge ja nunnu – nagu blond ja siniste silmadega Eesti naine. Kala on kohe igatpidi nii hea, olgu soolatult või praetult. Lisaks on siig ilus ja armastuväärne ja kui ta on soolatud ja saia peale pandud, siis ma sööks seda iga päev," ütles Kalaturul avatud Kalakohviku kokk-teenindaja Risto Noormaa, olles kui elav kinnitus eestlaste menufilmist "Siin me oleme" kuulsaks saanud lausele: "Ma armastan sind nagu siiakala!"

Pilt: Albert Truuväärt

Kalakohviku kokk Risto: siiakala on mõnus ja nunnu nagu Eesti naine!

Ragne Jõerand

"Siiakala on ilus, mõnus, hõbevalge ja nunnu – nagu blond ja siniste silmadega Eesti naine. Kala on kohe igatpidi nii hea, olgu soolatult või praetult. Lisaks on siig ilus ja armastuväärne ja kui ta on soolatud ja saia peale pandud, siis ma sööks seda iga päev," ütles Kalaturul avatud Kalakohviku kokk-teenindaja Risto Noormaa, olles kui elav kinnitus eestlaste menufilmist "Siin me oleme" kuulsaks saanud lausele: "Ma armastan sind nagu siiakala!"

Sel aastal rõõmustab Linnahalli kai juures asuv ja vaid laupäeviti avatud Kalaturg oma külastajaid vastavatud kalakohvikuga. Merehõnguline kohvik turu väravas lausa kutsub sisse astuma. Eks oma rolli mängivad siin ka paokil kohvikuukse vahelt tänavale kanduvad aroomid. Uskuge – kui te pole varem oma laupäevahommikuid alustanud kalasupiga, siis kalaturule sattudes on reaalne "oht", et hommikune kalasupp muutub Teie iga-laupäevaseks rituaaliks.

"Kõik, mis potti läheb, on täiesti värske ja pärit otse laevalt. Laupäevane supp saab alguse juba reedel, sest üks hea supp peab saama mõnda aega tõmmata, et maitsed välja tuleks. Seekord panin suppi forelli, tuura, kartulit, porgandit jm köögivilju ning siiga, mis on minu suur lemmik," räägib Risto.

Oma sõnade kinnituseks serveerib Risto meile suure kausitäie auravat kuuma suppi. Ja kuigi siiani on minu kalaarmastus piirdunud enamasti vaid lõhe ja angerjaga, siis Risto kokku keedetud mitmekalasupp viib lausa keele alla ja paneb oma hõrgu maitse ja rammusa konsistentsiga  ninagi tilkuma. Mida paremat ihu ja hingesoojendavat võikski tahta ühel vihmasel varakevadisel, kuid paraku külma sügispäeva meenutaval  laupäevahommikul!  

Suveks saledaks kalaga

Tõelise profina teavitab Risto supisööjaid ka sellest, milliseid kasulikke aineid kalas leidub. "Peamised on ikka oomega-3 rasvhapped, mis toetavad immuunsüsteemi toimimist ning on väga olulised luude, naha ja limaskestade, soolestiku ning aju tervise tagamiseks."

Neil naistel, kes soovivad kohe algavaks rannahoojaks oma bikiinivormi parandada ja selleks rasvaseid kalu liiga rammusaks peavad, soovitab Risto süüa aga koha, haugi, räime. "Täitsa julgelt võib neist suppi teha, grillida ja marineerida. Kala süües on täiesti võimalik suveks saledaks saada," teab Risto.

Neile, kes lisaks kalasupile veel midagi tummisemat tahavad, pakutakse Kalakohviku ees auravalt otse kliendi silme all wok-pannil valmivat seapõske köögiviljade ja kartulitega.

Õngeõnn peab olema kaasasündinud

Laupäevahommikut kalakohvikus on tulnud alustama ka keskealine mees, kes lähemal usutlemisel osutub ise ka kirglikuks kalameheks ja kalamüüjaks nimega Margus Narusing. "Me hakkasime siia sõitma juba reede õhtul Peipsi äärest. Müüme lisaks kalaturule kala veel ka Mustamäe turul, seega tuleb varakult pealinna poole teele asuda. Enne aga, kui tihe tööpäev algab, on tarvis siin kalakohvikus keha kinnitada ja päevaks jõudu koguda," räägib OÜ Latikas juht Narusing.

Marguse firma toob pealinastele mekkimiseks parimaid palasid Peipsi ja Võrtsjärve äärest. "Kui pole kudemise ja keeluaeg, siis püüame latikat, koha ning Eesti kalakasvanduste kalu – forelli, säga, tuura ja angerjat," tutvustab peremees sortimenti. 

Pikaajalise kalamüügi ja püügi kogemusega Narusingi sõnul on keskmine kalasõber keskealine inimene. "Üllatav on see, et vanem generatsioon ostab terve kala aga nooremad tahavad rohkem roogitud kala ja fileesid. Mine tea, mis selle põhjus võib olla - ehk ei oska nooremad hästi kala puhastada ning nõukogude aja vanemad inimesed on harjunud iga viimse kui kalatüki ära tarbima," oletas Narusing.   

Paraku on tänavune soe talv veidi segi löönud ka kalameeste elu. "Peipsi kalanduses on reeglina nii, et kui pole korralikku talve, siis pole ka korralikku kalapüüki kevadel. Õnneks väga kehv olukord pole ja oma normi saame siiski püütud, aga alati võiks ju rohkem olla. Siin Tallinnas läheb meil kõige paremini müügiks koha ja kohafilee ja menukad on ka meie suitsu- ning kulinaariatsehhi tooted. Meie tooted on tehtud kõik ilma säilitusaineteta ja seetõttu väga puhtad ning tervislikud ning need tuleb ära tarbida seitsme päeva jooksul," räägib Narusing.

"Näete ju ise, mida suured toidupoed täis on – pooleaastase säilivusajaga konserve. Meilt saab värsket, tervislikku ja eestimaist – seega on põhjust iga laupäeva kalaturule tulla!"

Kalamehed tavatsevad tavaliselt uhkustada, milline on see kõige suurem purakas, kelle nad oma õnge otsa on saanud. Margusel paraku oma lugu pole. "Andke mulle võrk või mõrd ja ma püüan kõvasti. Andke mulle õng ja sinna otsa ei näkka. Inimesel peab olema õngepüügiks kätt. Ma võin istuda paadis seltskonnaga ja kõik saavad õnge otsa kala, aga mina mitte. Kord vahetasime sõbraga õnged ära – sõber sai minu "õnnetu õngega" kohe kala ja mina jäin jälle tühjade kätega. No pole mulle seda õngeõnne antud, eks siis püüan sellega, millega paremini näkkab," räägib Narusing.

Mine sa nüüd võta kinni oli see üks laupäevahommikune kalamehejutt või tõsilugu, aga ühes pole kahtlust – kala ostes ja süües küll keegi petta ei saa!

Laadimine...Laadimine...