Kliimamuutus paneb Prantsuse veinitootjad valiku ette

Kliimamuutused sunnivad Prantsuse veinitootjaid tootmist muutma, kas kolima viinamarjad uude kohta või vahetama viinamarjasorte, väidavad teadlased.

Pilt: Scanpix

Kliimamuutus paneb Prantsuse veinitootjad valiku ette

Kliimamuutused sunnivad Prantsuse veinitootjaid tootmist muutma, kas kolima viinamarjad uude kohta või vahetama viinamarjasorte, väidavad teadlased.

 

Pärast 1980. aastat on kliima muutunud nii põhja pool Champagne'is ja Burgundias ning lõuna pool Bordeaux's, kirjutab Nature Climate Change.

Prantsusmaal on kliimatingimused olnud stabiilsed sadu ja tuhandeid aastaid, kuid nüüd olukord muutub, selgitas Harvardi ülikooli evolutsioonibioloogia abiprofessor Elizabeth Wolkovich.

Veinitootmist mõjutavad paljud tegurid: pinnas, viinamarjasort, kallak, päikselisus, lisaks muidugi veinimõisa tegevus ja veinikelder ning ootamatud muutused, nagu vihmad ja kuum suvi.

Tavalisel aastal on niiskuse aurustumisel pinnasest jahutav mõju. Kuid pärast 1980. aastat on selle mõju vähenenud, mis tähendab pinnase soojenemist.

Prantsusmaal on temperatuur 20. sajandil tõusnud umbes 1,5 kraadi. Lühiajaliselt on see aidanud mõningatel aastatel saada väga häid saake ja veine, kuid pikaajaliselt muutuvad tingimused ebasoodsamaks.

Burgundias ei pruugi Pinot Noir ja Bordeaux's Merlot olla enam kõige sobivamad sordid muutuvates kliimatingimustes. Ja näiteks võib Lõuna-Inglismaa saada hoopis uueks Champagne'i piirkonnaks, ütlevad teadlased.

Laadimine...Laadimine...