Merepäevadel on Kalaturg avatud iga päev !

Tallinna Merepäevade raames töötab ka Kalaturg (Kalaranna tn 1), mis on avatud järgnevalt: reedel kl. 14.00-18.00, laupäeval kl. 10.00-18.00 ja pühapäeval kl. 12.00-16.00.

Pilt: Albert Truuväärt

Merepäevadel on Kalaturg avatud iga päev !

Ragne Jõerand

Tallinna Merepäevade raames töötab ka Kalaturg (Kalaranna tn 1), mis on avatud järgnevalt: reedel kl. 14.00-18.00, laupäeval kl. 10.00-18.00 ja pühapäeval kl. 12.00-16.00.

"Siiakala on ilus, mõnus, hõbevalge ja nunnu – nagu blond ja siniste silmadega eesti naine. Kui ta on soolatud ja saia peale pandud, siis ma sööks seda iga päev," ütles Kalaturu  Kalakohviku kokk-teenindaja Risto Noormaa, olles kui elav kinnitus eestlaste menufilmist "Siin me oleme" kuulsaks saanud lausele: "Ma armastan sind nagu siiakala!"

Merepäevade ajal 17-19.juulini  rõõmustab linnahalli kai juures asuv  Kalaturg oma külastajaid tervelt kolmel järjestikusel päeval. Kalaturu üheks tõmbenumbriks on kindlasti  merehõnguline kohvik turu väravas, mis lausa kutsub sisse astuma. «Kõik, mis potti läheb, on täiesti värske ja pärit otse laevalt,» kinnitab Risto. "Laupäevane supp saab alguse juba reedel, sest üks hea supp peab saama mõnda aega tõmmata, et maitsed välja tuleks. Seekord panin suppi kartulit, porgandit jm köö- givilju, forelli, tuura ja siiga, mis on minu suur lemmik."

Aitavad bikiinivormi

Risto kokku keedetud "mitmekala supp" viib lausa keele alla ja paneb oma hõrgu maitse ja rammusa konsistentsiga ninagi tilkuma. Tõelise profina teavitab Risto supisööjaid ka sellest, milliseid kasulikke aineid kalas leidub. "Peamised on ikka oomega 3 rasvhapped, mis toetavad immuunsüsteemi toimimist ning on väga olulised luude, naha ja limaskestade, soolestiku ja aju tervise tagamiseks." Naistel, kes soovivad veel kohe algavaks rannahoojaks oma bikiinivormi parandada ja seetõttu rasvaseid kalu liiga rammusaks peavad, soovitab Risto süüa koha, haugi, räime. "Neist võib julgelt suppi teha, grillida ja marineerida. Kala süües on täiesti võimalik suveks saledaks saada," lisab ta. Neile, kes lisaks kalasupile veel midagi tummisemat tahavad, pakutakse Kalakohviku ees auravalt wok-pannilt otse kliendi silme all valmivat seapõske köögiviljade ja kartulitega.

Kalalasteaed on parim paik maimukesele  

Kalaturul on näha ka palju toredaid peresid. Turulehe huviorbiiti jäi kalalettide vahel uudistav väike piiga, kes ei paistnud letil "päevitavaid" eri küpsusastmes kalu sugugi pelgavat. Asjalikult aitas pisipiiga emal kalade seast neid kõige õigemaid ja parimaid leida. "Me elame siin kalaturu naabruses. Täna ostsime toore angerja, kes oli peaaegu elus, isegi veel liigutas. Kuna mina olen kalamehe tütar, siis mind elus angerjas küll ära ei ehmata. Lisaks ostsin veel ühe roogitud vikerforelli ja haugifileed. Kodus läheb nüüd kiireks kokkamiseks – kindlasti teen liblikfileesid forellist, angerja aga tahame ära marineerida," räägib pereema Terje Sööt. Abikaasa Anto sõnul on Terje suurepärane kokk ja kõik naise tehtud toidud väga maitsvad. "Terjel kukub köögis kõik hästi välja. Olen päri, et armastus käib kõhu kaudu," lausub Anto. "Kahjuks kohe seda marineeritud angerjat süüa ei saa, peab veidi ootama ja laskma marinaadil tõmmata, et hea maitse esile tuleks – paar päeva kannatus on vaja varuda," nendib Terje.

Peipsi  kalakuningas  

Iganädalane  külaline on Kalakohvikus  ka  üks keskealine mees, kes lähemal usutlemisel osutub ise ka kirglikuks kalameheks ja kalamüüjaks nimega Margus Narusing. "Me hakkame siia  Tallinna turule sõitma tavaliselt juba reede õhtul Peipsi äärest. Müüme kala ka Mustamäe turul, seega tuleb varakult pealinna poole teele asuda. Enne aga, kui tihe tööpäev algab, on tarvis siin Kalakohvikus keha kinnitada ja päevaks jõudu koguda," räägib OÜ Latikas juht. Marguse firma toob pealinlastele mekkimiseks parimaid palasid Peipsi ja Võrtsjärve äärest. "Kui pole kudemise keeluaega, siis püüame latikat, koha ning Eesti kalakasvanduste kalu – forelli, säga, tuura ja angerjat," tutvustab peremees sortimenti. Säilitusaineteta kulinaariatooted Kalamehed tavatsevad tavaliselt uhkustada, milline on see kõige suurem purakas, kelle nad oma õnge otsa on saanud. Margusel paraku oma lugu pole. "Andke mulle võrk või mõrd ja ma püüan kõvasti. Andke mulle õng ja sinna otsa ei näkka. Inimesel peab olema õngepüügiks kätt. Ma võin istuda paadis seltskonnaga ja kõik saavad õnge otsa kala, aga mina mitte. Kord vahetasime sõbraga õnged ära – sõber sai minu "õnnetu õngega" kohe kala ja mina jäin jälle tühjade kätega. No pole mulle seda õngeõnne antud, eks siis püüan sellega, millega paremini näkkab," räägib mees. Pikaajalise kalamüügi ja -püügi kogemusega Marguse sõ nul on keskmine kalasõber keskealine inimene. "Tallinnas läheb meil kõige paremini müügiks koha ja kohafilee, menukad on ka meie suitsu- ning kulinaariatsehhi tooted,» räägib ta. «Meie tooted on tehtud kõik ilma säilitusaineteta, seetõttu väga puhtad ja tervislikud ning need tuleb ära süüa seitsme päeva jooksul. Näete ju ise, mida suured toidupoed täis on – pooleaastase säilivusajaga konserve. Meilt saab värsket, tervislikku ja eestimaist – seega on põhjust Kalaturule tulla!"

Laadimine...Laadimine...