Parima toiduaine märgi pälvis kaheksa toodet piirkondlikelt väikeettevõtetelt

Tänavuse Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon otsustas anda piirkondlike väikeettevõtete konkursil välja tavapärase nelja autasu asemel tervelt kaheksa väikeettevõtete tiitlit.

Pilt: Toiduliit

Parima toiduaine märgi pälvis kaheksa toodet piirkondlikelt väikeettevõtetelt (1)

Tänavuse Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon otsustas anda piirkondlike väikeettevõtete konkursil välja tavapärase nelja autasu asemel tervelt kaheksa väikeettevõtete tiitlit.

"Piirkondlike väikeettevõtete konkursil on kätte jõudnud aeg, mil vaid ühest autasust kõikide väga heade kandideerivate toodete peale enam ei piisa. Väiketootjate seas on esile kerkimas terve armee põnevaid joogitootjaid, mistõttu otsustas hindamiskomisjon anda väiketootjate konkursil välja autasud iga piirkonna parimale toiduainele ning ka parimale joogile," rääkis Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

8images

Põhja-Eesti piirkonnas pälvis tiitli Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt Gurmeeklubi OÜ Maroko Punase läätse dipp, millele annavad värskeid etnilisi maitsevarjundeid idamaised harissa ja chimichurry. 100% taimne dipp sobib hästi ka neile tarbijatele, kes kannatavad gluteeni- või laktoositalumatuse all.

Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt on Nudist Peenjoogivabriku OÜ Rabarbra, mis pälvis hulgaliselt tähelepanu ka Rahva Lemmiku hääletusel. Eksklusiivne vahutav rabarberivein valmib piiratud kogustes Nõmmel asuvas tehases ning hoiab pidevalt tarbijaid ärevuses – uue partii valmimist oodatakse pikisilmi ning müüki jõudes saab see otsa loetud tundidega.

Virumaa ettevõtetest pälvis samuti tunnustuse kaks toodet. Parim Toiduaine Virumaa väikeettevõttelt märki kannab edaspidi RemedyWay OÜ Täkumetsa Mahe kanepikrõps ning
Parim Jook Virumaa väikeettevõttelt tiitli vääriliseks tunnistati Moe OÜ J.J.Kurberg Rukis. Täkumetsa Mahe kanepikrõps on valmistatud toortatrajahust ja kanepijahust, tänu millele on toode gluteenivaba ning eriti rikkaliku kiudainete sisaldusega.

Moe J.J.Kurberg Rukis rukkilinnaseviina näol on tegu ühtlasi Moe Peenviinavabriku 330. aastapäeva eritootega. Nimelt on viin valmistatud teraviljast, mis koristati Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks Eesti Rukki Seltsi käivitatud liikumise „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile“ käigus rajatud rukkipõllult nr 1.

Tiitliga Parim Toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõttelt pärjati Andre Juustufarm OÜ Andre Grand Old, mis on vähemalt 12 kuud laagerdunud parmesani tüüpi juust. Grand Old juustu valmistamise protsess algab juba lehmade söötmisega – spetsiaalne toiduvalik aitab kujundada just sellise koostisega toorpiima, mis on vajalik erilise tekstuuri ja maitse saavutamiseks ilma, et peaks piima koorima. Grand Old juustu tunnustati möödunud aastal Londonis toimunud World Cheese Awards võistlusel oma kategooria hõbemärgiga.

Rohkelt rahvusvahelist tunnustust on pälvinud ka Lõuna-Eesti väikeettevõtete parima joogi tiitli saanud Siidrikoda OÜ Mimikri poolmagus siider. Möödunud aastal toimunud International Cider Challenge’i konkursil kuldmedali teeninud Mimikri sisaldab vaid 1,6% alkoholi ning paistab silma eriliselt puhta pirnise aroomiga, kuigi on valmistatud vaid õunamahlast.

Lääne-Eesti konkursil otsustati sel aastal siiski parima joogi tiitlit mitte välja anda, kuid kuna toiduainete seas pälvisid kaks toodet võrdselt kõrged punktid, anti piirkonna võidumärk sellegipoolest kahele tootele. Nendeks on Vigala Piimatööstus OÜ SAY Cheese Cheddar juustukrõpsud ja Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga.

Vigala SAY Cheese cheddari juustukrõpsud on valmistatud uudsel dehüdreerimisel põhineval tehnoloogial. Lisaks suupistena tarbimisele sobivad snäkid ka lisandiks teistele toitudele nagu püreesupid või salatid. Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga on valmistatud värskest forellifileest ja Gourmet Clubi karulauguvõist, mis annab kalale kevadiselt mahlaka maitse.

1 kommentaari

Laadimine...Laadimine...
Laadimine...Laadimine...