PEAKOKK: Meil tuleb rahvast harida ja toidukultuuri arendada

"Mina olen lihtne Eesti inimene ja otsin toitude väljamõtlemisel neid nüansse, millega me kõik oleme harjunud, aga samas teen need toidud natuke teistmoodi valmis. No näiteks küpsetan juurvilja soolataignas, ja kui seda hästi maitsestada, võib tulemust vabalt võrrelda mingi lihamarinaadiga," sõnas ütles restorani ORE üks omanikke ja peakokk Silver Saa.

Pilt: Svetlana Aleksejeva/Pilt on illustratiivne

PEAKOKK: Meil tuleb rahvast harida ja toidukultuuri arendada (5)

Ivo Karlep

"Mina olen lihtne Eesti inimene ja otsin toitude väljamõtlemisel neid nüansse, millega me kõik oleme harjunud, aga samas teen need toidud natuke teistmoodi valmis. No näiteks küpsetan juurvilja soolataignas, ja kui seda hästi maitsestada, võib tulemust vabalt võrrelda mingi lihamarinaadiga," sõnas ütles restorani ORE üks omanikke ja peakokk Silver Saa.

Restoranide nädalal saab maitsta vasika harknääret ning grillitud juursellerit pruuni või, selleri ja pirnipüreega, mis maitseb nagu liha.

Meie tärkava restoranikultuuri jälgijad on naljatanud, et Tallinna vanalinnas asuva Olevimäe võiks ümber nimetada Gurmeemäeks, sest seal asub üksteise kõrval kolm Eesti tippude hulka kuuluvat restorani. Kaks neist – Chedi ja ORE – osalevad ka 1.-7. novembrini toimuval järjekordsel Tallinna restoranide nädalal, kus taskukohaseid lõuna- ja õhtusööke pakub 61 meie parimat restorani. ORE, mis vähem kui aasta tagasi endistesse Bocca ruumidesse asus, jätkab väärikalt oma eelkäija kui omaaegse pealinna kõige huvitavama restorani traditsiooni, ehkki palju eestimaisemalt kui endine koht itaallase taktikepi all.

"Mõtlesime, et pakume restoraninädala lõunaks seekord taimetoitu – inimesed võiksid ju juba oma tervise huvides hakata lihasöömisharjumusi muutma," ütles ORE üks omanikke ja peakokk Silver Saa. "Tutvustamegi siis oma külalistele võimalust teha ilma lihata grilltoit, mis näeb välja ja maitseb nii, nagu ta olles lihast valmistaud. See on grillitud juurseller pruuni või, selleri ja pirnipüreega."

Gurmeemaailma orbiidile lendas Saa juba mõned aastad tagasi, kui tema tollane restoran Fabrik tegi ainult mõnekuise tegutsemise järel vaat et imet – enne kui tallinlased söögikoha olemasolu märkamagi hakkasid, oli Fabrik juba Eesti restoranide tipus ja Põhjamaade nn Valges giidis ehk White Guide`is. Saa meelset võikski söögikultuuri tulevik välja näha nii, et taldrikul on peamiselt taimne toit, liha selle kõrval ainult väikeseks täienduseks. "Süüa tuleb teha ikka kõhutundest lähtuvalt," lausus peakokk. "Mina olen lihtne Eesti inimene ja otsin toitude väljamõtlemisel neid nüansse, millega me kõik oleme harjunud, aga samas teen need toidud natuke teistmoodi valmis. No näiteks küpsetan juurvilja soolataignas, ja kui seda hästi maitsestada, võib tulemust vabalt võrrelda mingi lihamarinaadiga."

Haruldane delikatess

Õhtumenüüs aga pakub ORE harvaesinevat delikatessi – vasika harknääret. "Ma arvan, et väljas söömas käies võiks traditsiooniliste toitude kõrval maitsta ka midagi uut ja põnevat," selgitas Saa. "Seda olemegi püüdnud ORE restoranis pakkuda, sellepärast on meie toidusedelis näiteks ajusid ja harknäärmeid. See peaks olema inimestele ka huvitav teadmiste kogumine – nad saavad teada, et harknääre on noortel loomadel kahes kohas, nimelt kõhu all ja kõri juures. Tavaliselt imestatakse, et see harknääre nii hästi maitseb, paljud kujutasid ette hoopis midagi muud. Peame oma kohuseks inimestele ka delikatesse tutvustada. Restoranikultuur ja toiduvalmistamine on üks osa rahva kultuurist ja meie missioon on seda arendada."

Saa sõnul on Tallinna restoraninädal väga vajalik ettevõtmine, mis võimaldab nii meie üldise restoranikultuuri arendada kui ka uusi kliente leida. "Restoraninädala raames on võimalik tutvustada inimestele mõistliku hinnaga muidu kalleid delikatesse ja neid niiviisi kulinaarselt harida!"

Sama head kui mujal Euroopas

Viimastel aastatel on Saa hinnangul toimunud meie restoranikultuuris lausa murranguline areng. "Mida rohkem häid restorane juurde tuleb, seda paremini neil kõigil minema hakkab, sedaviisi paranevad ka kokkade oskused ja kogu selle ameti prestiiž ühiskonnas. Meie kokad on hästi koolitatud, nende oskused ei erine Euroopa kolleegide omast. Välismaa kokad käivad ka palju Eestis, meil on nendega tihedad sidemed. Kõik see on muutnud meie restoranimaailma tundmatuseni, kui võrrelda seda kas paarikümne või isegi kümne aasta taguse ajaga. Eestis korraldatakse juba rahvusvahelisi kokkade kogunemisi, meil käivad maailmamainega nimekad tähed õhtusööke tegemas. Tulevik on selles suhtes väga helge."

Saa lisas, et mitte ainult restoranikultuur, vaid kogu meie toidukultuur on muutunud. "Meil on nüüd väga häid tänavatoite, väga head kiirsöögikohad ja pubid, liigume selles asjas pidevalt paremuse poole."

Peenes restoranis lõuna vaid kümne euroga

*Restoraninädala raames saab süüa kahes hinnakategoorias. Valida on 10-eurose lõunasöögi ja 20-eurose õhtusöögi või 15-eurose lõunasöögi ja 30-eurose õhtusöögi vahel.

*Näiteks restorani ORE pakub restoranide nädala raames grillitud juursellerit pruuni või, sabayone, selleri ja pirnipüreega. Magustoiduks aga šokolaadi tartet hapukoore jäätise ja armanjakiste ploomidega – kõike seda 15 euro eest. Õhtusöögiks kutsub restoran 30 euro eest maitsma praetud vasika harknääret torbikseene, teriyaki ja kapsaga, aurutatud koha koonuskapsa ja siiamarjaga ning alamansikreemi mango, kookose- jogurti vahu ja guaavasorbeega.

*Restoraninädala pakkumisi saab vaadata ja kohti reserveerida koduleheküljel www.tallinnrastaurantweek.ee

5 kommentaari

Laadimine...Laadimine...
Laadimine...Laadimine...