RETSEPTID: Kalanädalal kokka nagu Põhjaka peakokk

Sel nädalal toimub Maaeluministeeriumi ja Kalanduse Teabekeskuse eestvedamisel Eesti toidu kuu raames kalanädal. Viide kooli üle Eesti läheb igal päeval külla tippkokk, kes valmistab söögivahetunniks õpilastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa.

Pilt: Ott Tomik

RETSEPTID: Kalanädalal kokka nagu Põhjaka peakokk

Sel nädalal toimub Maaeluministeeriumi ja Kalanduse Teabekeskuse eestvedamisel Eesti toidu kuu raames kalanädal. Viide kooli üle Eesti läheb igal päeval külla tippkokk, kes valmistab söögivahetunniks õpilastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa.

Avaldame Maablogis kalanädala avaüritusel Jõgevamaa Gümnaasiumis õpilastele pakutud karpkalaroa ja magustoidu retseptid, mille autor on Põhjaka mõisa kokk Ott Tomik.

Retseptide kogused on arvestatud viie portsjoni kohta.

Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee
1 kg luuvaba karpkalafileed
100 g riivsaia
100 g seesamiseemneid
4 spl oliivõli
3 spl hakitud tilli
30 g võid
soola
jahvatatud musta pipart

Sega kausis kokku riivsai, oliivõli, seesamiseemned ja võimalikult peeneks hakitud till – lisa ka näpuotsaga soola. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota sellele karpkalafilee nahk vastu plaati. Maitsesta kalafilee kergelt soola ja pipraga, määri fileele lusikaga veidi toasooja võid. Kata kalafileed riivsaia seguga. Küpseta kalafileed 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Kõrvitsa-kartulitamp
300 g puhastatud kartulit
500 g puhastatud kõrvitsat
30-40 g võid

Hauta kõrvits väheses soolaga maitsestatud vees, keeda teises potis muredam kartul pehmeks. Kurna kartulid ning vala samasse potti pehmeks hautatud kõrvits. Tambi kartulivispliga kogu segu puruks, lisa või ja vajadusel maitsesta veel soolaga.

Kurgi salat Kreeka jogurtiga
300 g värsket kurki
300 g Kreeka jogurtit
1 spl oliivõli
0,5 sidruni mahl
hakitud petersell
soola
suhkrut
must pipar
seesami ja kõrvitsaseemned

Tükelda kurk suupärasteks tükkideks, lisa veidi soola. Sega eraldi kausis kokku jogurt, oliivõli, sidrunimahl. Maitsesta segu sidrunimahla, soola, suhkru ja musta pipraga. Sega vahetult enne serveerimist jogurti sisse tükeldatud kurk ja hakitud petersell.

Kohupiima pohlamaius besee ja piparmündiga
200 g kohupiima
100 g vahukoort
100 g kuivataud beseed
200 g pohlasid või muid marju
1 vaniljekaun
3 spl suhkrut või mett
1 spl peeneks hakitud piparmündilehti

Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja eemalda noaotsaga seemned. Lisa seemned vahukoorele ning vahusta see 1 spl suhkuga tugevaks vahuks. Hõõru kohupiim pehmeks eraldi kausis koos 2 spl suhkruga. Tükelda või murra besee väiksemateks tükkideks. Sega ettevaatlikult kokku kohupiim ja vahustatud koor nii, et segu jääks mõnusalt õhuline. Lisa segule 2/3 pohladest ja beseetükid ning sega ettevaatlikult läbi. Jaga segu lusikaga klaasidesse. Kaunista ülejäänud pohlade ja peeneks hakitud piparmündiga

Laadimine...Laadimine...