VÄRSKE UURING: Eestlased söövad liiga palju maiustusi ja liiga vähe köögivilju

"Köögiviljade tarbimine on madal. Kõige suuremat muret tekitavad aga endiselt magusatoodete tarbimine ja seda peaaegu kõikides vanusegruppides," nentis Tervise Arengu Instituudi seire- ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurk. "Köögivilju peab tarbima kaks kuni kolm korda rohkem ja vähendama peaks saia ja teravilja tarbimist." 

Pilt: Scanpix

VÄRSKE UURING: Eestlased söövad liiga palju maiustusi ja liiga vähe köögivilju

Kairi Ervald

"Köögiviljade tarbimine on madal. Kõige suuremat muret tekitavad aga endiselt magusatoodete tarbimine ja seda peaaegu kõikides vanusegruppides," nentis Tervise Arengu Instituudi seire- ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurk. "Köögivilju peab tarbima kaks kuni kolm korda rohkem ja vähendama peaks saia ja teravilja tarbimist." 

Tervise Arengu Instituudi värske  uuring annab hinnanguid eesti rahva toitumisharjumustele ja -tavadele. Uuringus toodi välja toitumisharjumused arvestades inimese  vanust , sugu, rahvus ja asukoht. 

Eha Nurga sõnul tuli uuringu läbiviimisel arvestada mitmete faktidega, seal hulgas Eesti kliimast sõltuvate toiduvalikute osakaaluga. "Eesti kliimas on toitumine kuuajaliselt erinev -meie uurisime seda ja veel lisaks inimeste toitumist nädalavahetustel," lisas Nurk.
Uuringus toodi välja ka toitumise tarbimise sagedust, mõeldes tagasi tervele aastale. Lisaks küsiti ka liikumise ja suitsetamise kohta, sest need kaks komponenti mõjutavad otseselt toidu imendumist kehasse.

"Köögivilja tarbimine naistel ja meestel on sarnane. Naised tarbivad puuvilju 200 g ja mehed 150 g ja alla. Tärkliserikastest toodetest tarbitakse kõige enam kartulit. Laste puhul on aga kõige populaarsemad makaronitooted. Kahjuks peab tõdema, et riisi ja tatra tarbimine on endiselt madal, alla 20g päevas," jätkas Nurk.

Kõige sagedamini söövad lapsed hommikusöögiks putrusid ja hommikusöögihelbeid, täiskasvanud vahetavad hommikusöögihelbed pigem võileibade vastu välja. 

Liha ja lihatooted kuuluvad aga endiselt suuremal määral meeste igapäevasesse menüüsse. Naised tarvitavad kõige enam linnuliha ja punast liha. 

Olenemata sellest, et  kalatoodete tarbimine küll suureneb kõrgemas vanuses meeste puhul, on piim ja piimatoodete tarbimine meeste hulgas endiselt madal, jäädes naiste tarbimisele alla ligemale poole võrra.

"Kõige suuremat muret tekitavad aga endiselt magusatoodete tarbimine ja seda peaaegu kõikides vanusegruppides. Kõige enam tarbivad magusatooteid 14 kuni 17 aastased poisid," lisas Nurk.

Magusa tarbimine on väga keeruline küsimus ja veel keerulisem on tegeleda selle piiramisega. Eha Nurga sõnul on kõige halvem näitaja aga see, et kahe  kuni  viie aastastele lastele antakse magusat liiga palju ja välja tuli ka see, et  vaid 7% vanematest suutis tegelikult oma last selles osas piirata.

Uuringu kokkuvõtted olid aga pigem positiivsed kui negatiivsed. Nurga hinnangul on puuviljade tarbinine täiesti normi piires aga muret tekitab vähene köögiviljade tarbimine. "Köögivilju peab tarbima kaks kuni kolm korda rohkem ja vähendama peaks saia ja teravilja tarbimist," rääkis Nurk.

Nurga hinnangul võiks süüa üleüldiselt rohkem kala aga liha tarbimist peaksid mehed kindlasti vähendama.
Pidev mureallikas on aga magusa jätkuv liigtarbimine. "Ma eeldasin, et magusa tarbimine on suur aga mitte nii suur, nagu selgus. Ka köögiviljade tarbimine üllatas mind. Köögiviljade tarbimine  on ka madal kui vaadata neid kõiki kampaaniaid, mida me oleme teinud, siis võib järeldada, et me peame neid ikka edasi tegema, sest tulemused ei ole veel nii head, nagu peaksid olema." lisas Nurk.

Laadimine...Laadimine...