Iltasanomat: Tallinn on suurepärane sihtkoht toidufännile

"Tallinnas on rikas ja mitmekülgne kohviku- ja restoranikultuur," kirjutas Soome ajaleht Iltasanomat eile, tsiteerides kaht Tallinnas elavat soomlast, kes jagasid muljeid oma lemmikkohtadest.

Pilt: Svetlana Aleksejeva

Iltasanomat: Tallinn on suurepärane sihtkoht toidufännile

Vesta Reest

"Tallinnas on rikas ja mitmekülgne kohviku- ja restoranikultuur," kirjutas Soome ajaleht Iltasanomat eile, tsiteerides kaht Tallinnas elavat soomlast, kes jagasid muljeid oma lemmikkohtadest.

Iltasanomat andis teada, et paljud soomlased käivad Tallinnas päevareisidel ja kulutavad neil keskeltläbi 100 eurot päevas täiskasvanud reisija kohta.

"Enamik soomlasi käib muidugi alati sama, tuttavat teed Tallinna kesklinnas, vanalinnas ja sadama piirkonnas," selgus eelmisel aastal tehtud Tallinna turismiagentuuri uuringust, mis keskendus välismaalastest Tallinna külalistele.

Soomlastest turistidele on kõige tähtsamaks nii ostud kui ka restoranid ja kohvikud. Uurimuses räägitakse, et 67 protsendile soomlastest on kohvikud ja restoranid peamine põhjus Tallinnasse reisida. Sama suur tähtsus on ka soodushinnaga reisidel. Sõprade ja tuttavate soovitustele tuginen tubli 40 protsenti reisijaid.

Soomlastest Tallinna asjatundjad ütlesid, et kindlasti tasub Tallinnaga tutvuda ka väljaspool tuntud turismipiirkondi ning kus asuvad soodsad ja hea valikuga toidupoed.

Ka vanalinnas on soodsaid lõunasöögikohti

Karoliina Korpilahti on Tallinas elanud 1,5 aastat, ta töötab Soome Eesti instituudis.

Korpilahti on Tallinnas hästi kodunenud ja peab restoranivalikut mitmekülgseks.

Korpilahti on märganud, et turismipiirkonnaks peetud vanalinnas võib olla hinna poolest kallemaid söögikohti kui väljaspool vanalinna, aga see ei ole alati rusikareegel.

"Restoranides on võib olla suuri erinevusi, vanalinnas leidub soodsaid söögikohtu, milles saab maitsva lõuna 4-6 euro eest, samas asuvad jälle uhkeimad restoranid 180 kraadi ja Noa kesklinnast kaugemal," rääkis Korpilahti.

Ta soovitas proovida Sulevimägi 1 asuvat vegankohvikut Toormoor, kus pakutakse sooja suppi, veganleibu ja toorkooke. Kohta peab teadma, sest selle juurde ei juhata ükski viit ega silt.

Teine koht, mida Korpilahti soovitas, on Värav Coffee and Toast (Väike Rannavärav 4). "Seal pakutakse Eesti Kokomo-röstikoja kohvi, suurepäraseid smuutisid ja röstsaiu. Väga eriline maja, suviti on see suurepärane," ütles Korpilahti. Hommikukohvile soovitas ta minna kohvikusse August (Väike-Karja 5), seal saab ka hommikuputru ja lõunasööki. Ta soovitas ka Kadriorus asuvat restorani Mantel ja Korsten – Korpilahti kiitis koha atmosfääri ning ka grillitud pearoogi.

Telliskivi piirkonnas kiitis ta Fotografiska restorani, milles avanevad suurepärased vaated ning restoran töötab null-raiskamise põhimõttel. Samas piirkonnas pakub head prantsusepärast toitu restoran Frenchy.

Samuti saab kiita Noblessner, mis on endine tööstuspiirkond, mis on viimastel aastatel uuendatud viimastel aastatel moodsaks alaks. Korpilahti soovitab sealt Põhjala pruulikoda, milles on lai õllevalik. Restoran see siiski ei ole. Parimad eclair-küpsised Kopli piirkonnas saab Bekkeri pagariärist, lähedal asub ka Odeon resto (Kopli 27), mis on Korpilahti sõnul hea ja stiilne restoran, milles on rõhku pandud taimetoidule.

"Restorane on palju, see teeb Tallinnast toidufännile suurepärase sihtkoha," ütles Christina Daous, kes on Tallinnas elanud mitmeid aastaid.

"Kui tahate olla sadamapiirkonnas, siis Hugo’s Bar & Kitchen baar ja restoran on tõeliselt hubased. Restorani juhib soomlane, aga hinnad on kohalikud. Minu lemmikute hulka kuulub ka Härg (Maakri 21), see on tõeliselt hubane ja meeldiv koht, mis ei ole liiga peen, kuid on siiski stiilne ja puhas," rääkis Daous. Kellel on soov maitsta erinevaid šampanjasid, neile soovitas Daous proovida Härja lähedal asuvat väikest šampanjabaari L'Aventure.

"Üks minu lemmik-kohti on Levier, millest tellisime ka oma pulmatordi," ütles Daous. Ta rääkis ka oma lemmikutest Kalamaja piirkonnas. "Siin on palju häid kohti, näiteks kohvik Moon, mis on samas kohas juba pikalt olnud. Õhtuti võib see olla küll väga rahvarohke, sest koht on populaarne, kuid kindlasti tasub seal käia. Parim hommikusöök leidub So Brooklyn nimeliest kohast (Balti Jaama Turg, 1. korrus), seal saab suurepäraseid hommikusööke tellida kogu päeva jooksul.

Parimad toidupoed

Tallinnas elavad soomlased on leidnud oma lemmikud ka toidupoodide valikust. Korpilahti käib oma sõnul kõige sagedamini Kaubamajas, aga uues vanalinna Prismas töötavad iseteeninduskassad ka soome keeles.

Ta on tähele pannud ka seda, et paljud kohalikud kasutavad ise kasvatud puu- ja köögivilju. "Eestlased kasutavad palju rohkem metsaande, nagu seeni, marju ja karulauku. Peaaegu kõigil tundub olevat maakodu, kust saadakse oma taimed, marjad ja viljad," ütles Korpilahti. Ta täpsustas, et eestlased söövad avamaa kurki palju sagedamini kui soomlased.

"Mina olen kiindunud värsketesse hapukurkidesse, millel lastakse vedelikus seista vaid mõned päevad," rääkis Korpilahti.

Tema sõnul söövad eestlased üldiselt rasvasemat toitu kui soomlased – see on näha nii liha- kui ka piimatoodetes. Nii Daous kui ka Korpilahti kiitsid leivatooteid ja küpsetisi.

Laadimine...Laadimine...