Kalafestival meelitab  ahjus valminud lutsuga

Tantsuks mängib muusika ning esmakordselt on kalafestivalil grilliauto, mis pakub kalast valmistatud tänavatoitu. Osta saab kaupa räimest kalamarja ja suitsuangerjani.

Pilt: Scanpix

Kalafestival meelitab ahjus valminud lutsuga (1)

,

Tantsuks mängib muusika ning esmakordselt on kalafestivalil grilliauto, mis pakub kalast valmistatud tänavatoitu. Osta saab kaupa räimest kalamarja ja suitsuangerjani.

Kalaturul algab 29. aprillil kell 10 taas traditsiooniline Tallinna kalafestival, mida korraldab linnaasutus Tallinna Turud. Tallinna Turgude direktor Kersti Otteson ütles, et festivalile on oodata peaaegu kõiki ettevõtteid, mis Eestis kala müümise, vahendamise ja töötlemisega tegelevad. "Loodame näha vähemalt 40 müüjat," lisas Otteson. "Oodatud on eelkõige kalaga kauplejad, kuid natukene tuleb ka juurikamüüjaid."
Kalafestivalil osalev FIE Marko Kajasalu toob festivalile Peipsi ja Lämmijärve kala. "Püüame kõiki järvekalasid: koha, haug, latikas, luts, ahven, särg, säinas jt," selgitas ta. "Soovitan soojalt proovida ahjus tehtud lutsu. Kalafestival on nagu suvise kalahooaja avamise pidu."

Rahvas nõuab Eesti kala
Põhiliselt saab festivalil osta värsket kala, kuid ka fileeritud, suitsutatud ja muul viisil töödeldud kala ja kalatooteid. Loomulikult pakutakse ka kalamarja. "Pole põhjust arvata, et sel aastal oleks kuidagi teisiti, valik ulatub räimest suitsuangerjani," lausus Otteson. "Müügil on kindlasti Eestis püütud kalad, meie kasvanduste kalad ning mujalt toodud kalad. Rahvas nõuab rohkem kohalikku kala, kuid paraku on seda vähem."

Suuremad kalad on Kajasalu kätte saanud võrguga. "Peipsist sain ükskord kümnekilose karpkala ja kümnekilose koha," rääkis kalamees. "Oma neljakümnendaks sünnipäevaks õnnestus mul Peipsist püütud tuura grillida. Tõsi, teda ma päris ise ei püüdnud ja kala polnud ka kohalik, vaid Narva kasvatusest jalga lasknud isend."

Ainuke kohalik kalalaat
Esmakordselt on kalafestivalil grilliauto, mis pakub kalast valmistatud tänavatoitu. Seal leidub grillitud ja friteeritud kala ning mitmesugused kalasnäkke, kala kõrvale pakutakse erilisi grillkartuleid jne. Keha saab kinnitada ka kalatoitudele keskendunud kohvikus Võrk.
Lisaks kalale on kalafestivalil müügil leib, lihapirukad, vahvlid, värske hapukurk ja kodune sink. "Kalalaadal peab alati ka sinki müügil olema, sest kui sinna tulevad inimesed, kellele kala üldse ei maitse, siis on neilegi midagi," selgitas Otteson.

Täpselt keskpäeval pakub muusikalist vahepala rahvaliku muusika tuntud autor ja esitaja, ühemehebänd Ergo. Esitatakse nii omaloomingut kui ka teiste lugusid – see on muusika, mis rahvale meeldib ja mille saatel saab ka tantsida. Ergo kontsert on tasuta.

Mingeid lisatingimusi festival toidupakkujatele ei esita. "Tingimused on samasugused, nagu kalaga kauplemisel igal pool mujalgi," kinnitas Otteson. "Kui tavaliselt räägitakse, et kõige olulisem ürituse õnnestumise juures on ilm, siis kalafestivali pole see tavaliselt mõjutanud. Olgu ilm missugune tahes, ostjaid ega müüjaid tuleb ikka. Linlaste seas on kalafestival väga populaarne ja seal käib alati väga palju rahvast kogu Tallinnast. See on ainuke Tallinnas korraldatav kalalaat."
 

1 kommentaari

Laadimine...Laadimine...
Laadimine...Laadimine...