Nädalavahetuse retseptisoovitus: suupisted searupskitest

Sealiha on ajast aega krooninud Eesti rahva toiduvalikut, kuid reeglina valmistatakse süüa rohkem tuntud sealihalõigetest – kaelakarbonaadist, sise- või välisfileest, tagatükist või abalihast. Tegelikult saab hõrke suupisteid valmistada ka seanahast, -kõrvadest ja -sabast. 

Pilt: Toiduakadeemia

Nädalavahetuse retseptisoovitus: suupisted searupskitest

Sealiha on ajast aega krooninud Eesti rahva toiduvalikut, kuid reeglina valmistatakse süüa rohkem tuntud sealihalõigetest – kaelakarbonaadist, sise- või välisfileest, tagatükist või abalihast. Tegelikult saab hõrke suupisteid valmistada ka seanahast, -kõrvadest ja -sabast. 

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul peaks iga tubli toiduvõlur püüdma austusest tooraine vastu leida kasutust tervele loomale ning mahlane ja maitsev siga on selleks fantaasiaküllane mängumaa.

Saabuva nädalavahetuse eel soovitab ta katsetada Toiduakadeemia kokkade Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee poolt loodud suupistete retsepte vähemtuntud sealihatükkidest. Krõmpsud ampsud seanahast, -kõrvadest ja -sabast sobivad nautimiseks nii seltskondlikul koosviibimisel, perekondlikul filmiõhtul, aga ka eelroana enne suuremat kõhutäit.

 

Seanaha krõpsud

 Koostisosad:

10x20 cm seanahk (sobib ka ise lõigatud nahk seakõhult)

Õli

Sool

Pipar 

Valmistamine:

Pintselda nahatükk mõlemalt poolt õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Seejärel  aseta nahk ahjurestile ja küpseta 190 kraadi juures tund aega.

Kindlasti pane ahjuresti alla ka ahjuplaat, et tilkuv rasv ahju ei rikuks.

Kui nahk on kõva ja krõmpsuv, võta see ahjust välja ja lase jahtuda. Enne serveerimist murra krõbe nahk tükkideks.

  

Seakõrva ja seasaba snäkid

 Koostisosad:

4 seakõrva

8 seasaba

5 loorberilehte

2 spl soola

2 l õli friteerimiseks

200 g jahu

3 muna

300 g panko riivsaia

 

Valmistamine:

Alustuseks pese kõrvad ja sabad hoolega külma vee all puhtaks ning keeda seejärel kolm tundi soola ja loorberiga maitsestatud vees. Pärast keetmist jahuta. Kõige parema tulemuse saad, kui hoiad neid üleöö külmikus.

Enne friteerimist lõika kõrvadest pikemad ribad ning sabadest lühemad jupid ning aja õli paksu põhjaga potis või fritüüris kuumaks.

Paneeri sabad ja kõrvad jahu, muna ja pankoga. Eriti krõbeda tulemuse saamiseks võib suupisted katta kahekordse paneeringuga.

Kõige lõpuks friteeri seatükid kuumas õlis kuldseks ning serveeri aasiapärase kastmega.

Laadimine...Laadimine...