Restoraniliit: happy hour'i keelamise asemel võiks tõsta teadlikkust

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu hinnangul on toitlustusasutustes happy hour'i keelamine kaheldava väärtusega, kuna piirangutest suurt tulu ei tõuse; pigem tuleks liidu hinnangul tõsta tarbijate teadlikkust.

Pilt: Scanpix

Restoraniliit: happy hour'i keelamise asemel võiks tõsta teadlikkust

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu hinnangul on toitlustusasutustes happy hour'i keelamine kaheldava väärtusega, kuna piirangutest suurt tulu ei tõuse; pigem tuleks liidu hinnangul tõsta tarbijate teadlikkust.

"Olen äärmiselt kahtlev selles suhtes, et kõiki asju piiratakse. Ükski piirang ei muuda ju praktiliselt midagi, tarbimise olulise vähendamise mõttes. Pigem peaks poliitika olema see, et inimene mõistaks, mis asi on alkohol ja kuidas seda tarbida," ütles liidu tegevjuht Raigo Triik BNS-ile.

"Kas on mõtet müügitaktikat piirata? Ega keegi ei kalla alkoholi vägisi sisse, inimene peab tarbimisotsuse ikkagi ise tegema. Oluline ongi just teadlikkuse tõstmine, mitte keelud – muidu hakkame varsti jälle piirama baaride lahtiolekuaegu ja seejärel keelame äkki alkoholi üldse ära," märkis ta.

Liidu liikmesasutustele happy hour'i keeld ilmselt suurt mõju ei avalda, lisas Triik. "Kunagi oli see süsteem ka restoranides väga populaarne, ent nüüd üha vähem, see on rohkem baaride ja ööklubide teema. Meie liikmeshotellide juures kuigi palju ööklubisid ei ole ning enamik neist sellist müügitaktikat ei kasuta," rääkis ta.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski otsustas oluliselt piirata alkoholireklaami ning saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis keelab säärastes reklaamides muuhulgas helilisi ja visuaalseid kujunduselemente, lubades näidata vaid liikumatut pilti; lisaks soovib minister keelata happy hour'i toitlustusasutustes.

Eelnõu kohaselt tuleb alkohoolsed joogid paigutada müügikohtades teistest kaupadest eraldi. Alates 1. jaanuarist 2018 on kauplustes alkoholi müümiseks nõutav läbipaistmatute vaheseintega eraldatud ala. Väikestes kauplustes piisab sellest, kui alkohoolseid jooke müüakse letist.

Samuti on minister teinud ettepaneku keelata 1. jaanuarist 2017 alkoholi müük tanklates. Toitlustusasutustes keelatakse happy hour ehk võimalus pakkuda mingitel tundidel alkoholi kaks ühe hinnaga või tavapärasest soodsamalt.

Samuti karmistatakse müüjatele kehtestatud nõuet tuvastada alkohoolsete jookide ostja vanus. Seadusemuudatusega võimaldatakse teha kontrolloste, et selgitada, kuidas täidetakse nõuet, et alkoholi ei müüda alaealisele. Samuti muutuvad võimalikuks kontrolltehingud salaalkoholi müügi tuvastamiseks.

Laadimine...Laadimine...