Toitumisteadlane: täisväärtuslik koolitoit on eriti oluline väiksema sissetulekuga perede lastele

"Kahjuks on olukord selline, et vanemad töötavad tihti mitmes kohas ja lapsed on palju üksinda. Kuna laste toidulauda on keeruline kontrollida, on oluline, et koolis ja lasteaias oleks toit hea," ütles arst ja toitumisspetsialist Mai Maser, kelle sõnul aitab see ka vaesemaid peresid, sest toidulaud sõltub paljugi sissetulekust. Uus õppeaasta toob Euroopa Liidu toetusega Eesti koolidesse ligi 1,3 miljoni euro väärtuses piima ja -köögivilju.

Pilt: Scanpix

Toitumisteadlane: täisväärtuslik koolitoit on eriti oluline väiksema sissetulekuga perede lastele

Kairi Ervald

"Kahjuks on olukord selline, et vanemad töötavad tihti mitmes kohas ja lapsed on palju üksinda. Kuna laste toidulauda on keeruline kontrollida, on oluline, et koolis ja lasteaias oleks toit hea," ütles arst ja toitumisspetsialist Mai Maser, kelle sõnul aitab see ka vaesemaid peresid, sest toidulaud sõltub paljugi sissetulekust. Uus õppeaasta toob Euroopa Liidu toetusega Eesti koolidesse ligi 1,3 miljoni euro väärtuses piima ja -köögivilju.

Uuest kooliaastast alates hakkab kehtima Euroopa Liidu (EL) uus koolipuuvilja ja -köögivilja ning koolipiimakava ning seda rakendatakse kogu liidus alates algava kooliaasta esimesest päevast - Eestile toob see ligi 1,3 miljoni euro väärtuses koolipiima ja -köögivilju.

Laste tervislikku toitumist edendav kava hõlmab nii puu- ja köögiviljade ning piimatoodete jagamist kui ka sihtotstarbelisi haridusprogramme, et jagada õpilastele teadmisi õige toitumise tähtsuse ja toiduainete tootmise kohta.

Erinevad uuringud näidanud, et kehvema sissetuleku korral läheb ka toitumine kehvemaks, nentis Maser. "Sellepärast ongi toit, mida pakutakse lasteasutustes, oluline, sest siis tarbivad ja sõltuvad lapsed sellest enam," nentis Maser ja lisas, et siis ei lähe ka lapsed maiustuste kallale.

Maseri sõnul on laste jaoks väga vajalikud nii piim kui ka köögiviljad. "Statistika ütleb, et tegelikult on laste piimatarbimine vähenenud ja täiskasvanutel isegi suurenenud," lisas Maser.

Piima tarbimise kohta levib vastuolulisi arvamusi, kuid kõigest, mida internetis kirjutatakse, ei saa ennast segada lasta. "Piim on hästi omastatav ja kõrge väärtusega toit. Inimesed saavad sealt valku ja mineraale ja lisaks veel D-vitamiini," jätkas Maser.

Maseri sõnul on väga tervitatav ka see, kui lastele pakutakse ka erinevaid piimast tehtud tooteid nagu kodujuust ja hapupiim. "Minu enda lemmiksupp oli piima-klimbisupp, mida ma ise väga armastan. Lapsed söövad erinevalt ja talvisel ajal oleks kuumutatud piim väga väärtuslik toiduaine," lisas Maser.

Koolitoiduprogrammid aitavad laste toitumist muuta mitmekülgsemaks, kinnitas Maser. "Köögivilju saab väga hästi teha ahjuroogadeks ja nende kasutamine annab laia võimaluse."

Käärid aga koduse tervisliku toitumise teadvustamise osas on suured. Maseri sõnul saavad enamus inimesi oma informatsiooni kätte internetist, aga sinna tuleb tihti ka väga arusaamatut informatsiooni, mis viib vanemad segadusse. "Ka toitumises on omad moevoolud, aga see, mida pakutakse Eesti tootjate poolt, on ikkagi välja kalkuleeritud. Ka Põhjamaade teadlaste andmetel on lastel siiski vaja mitmekülgset toitu," selgitas Maser.

Maseri sõnul kipuvad nooremad vanemad tihti veiderdama ja võtavad moenüansse toitumisse juurde. Maser toob näiteks veganluse, mis lastele ei sobi. "Toitumine ei peaks olema selline, et organism jääb väärtuslikest ainetest ilma," jätkas Maser.

Maser selgitas, et kindlasti kehtib ka toitumise puhul reegel, et mida lähemal, seda tervislikum. "Kindlasti on Eesti toit võrreldes mujalt Euroopast tuleva toiduga palju tervislikum," nimetas Maser ja lisas, et üldjuhul on Eesti toidutootjad siiski praegu väga heal tasemel ja ei ole sellist rämpsutootmist, mis mujal maailmas on loomulik.

Laadimine...Laadimine...