Restoranide nädal pakub soodsalt pardirinda ja kuusevõrse küpsist

"Tallinna restoranide toidud pakuvad naudinguid ja maitseelamusi, mida koduköögis on raske või isegi võimatu saavutada," ütles Tallinna restoranide nädala eestvedaja Kalev Tanner, kutsudes kõiki soodsa hinnaga näiteks praetud kalmaari, kadaka brüleekreemi või kasemahlakooki sööma.

Pilt: Svetlana Aleksejeva

Restoranide nädal pakub soodsalt pardirinda ja kuusevõrse küpsist

Ivo Karlep

"Tallinna restoranide toidud pakuvad naudinguid ja maitseelamusi, mida koduköögis on raske või isegi võimatu saavutada," ütles Tallinna restoranide nädala eestvedaja Kalev Tanner, kutsudes kõiki soodsa hinnaga näiteks praetud kalmaari, kadaka brüleekreemi või kasemahlakooki sööma.

Juba kenaks traditsiooniks saanud Tallinna restoranide nädal toimub seekord 7. novembrini. Kaasa lööb 48 suurepärast Tallinna restorani, kes pakuvad oma parimaid toite, olgu see siis pardirind või veisepõsk, väga odava hinnaga.

Lõunasööke pakuvad tippsöögikohad restoranide nädalal tavapäraselt kümne euro eest ja õhtusööke 20 euroga. On võimalik valida ka komplektid, mis maksavad 15 ja 30 eurot.

Kadakane kreem

"Tegu on tavapäraselt à la carte menüü toitudega, mis esindavad iga restorani olemust parimal moel. Toitude valmistamisel kasutatakse suures osas kodumaist toorainet," lausus Tanner. "Usume, et Tallinna restoranide toidud pakuvad naudinguid ja maitseelamusi, mida koduköögis on raske või isegi võimatu saavutada."

Restorani Ö peakoka Ranno Pauksoni sõnul pakub nende söögikoht soolas küpsetatud juursellerit karamellvõi-vadaku kastmes, lamba kintsutükki sügisandide ja suitsuse lambakastmega ning magustoiduks hapendatud kasemahla kooki kuusevõrse küpsise ja oblikaga.

"Oleme osalenud restoranide nädalal igal aastal, see on fantastiline võimalus näidata oma loomingut kõigile soovijaile," rääkis Paukson. "Selliseid Eesti maitseid pakkuvaid restorane pole just palju. Eks me oleme väikestviisi teerajajad, kodumaine tooraine on meile loomulik ja iseenesestmõistetav viis pakkuda külalistele parimat toitu."

Restoran Enoteca Lucca (Terase 16) pakub aga näiteks õhtusöögiks praetud kalmaari tšilli-küüslaugu-sidruni marinaadis wakame ja rukola salatiga, paneeritud vasikašnitslit värske salatiga ning jahuvaba šokolaadikooki värskete marjadega.

Restoran Mehed köögis (Pärnu mnt 2) pakub lõunasöögiks pardirinda, porgandi ja ploomiga ning passioni ja rabarberi kreemi. Kaks kokka (Mere puiestee 6E) serveerib lõunaks riisinuudleid suitsutatud seakõhu ja wakamega ning kadakast brüleekreemi, gin & tonicu geeli ja nn purjakil marjadega.

Uued püsikliendid

"Restoranide nädal populariseerib kodust väljas söömist," selgitas Tanner. "Nii saavad restoranid uusi püsikliente. Väga palju kohtame restoranides selle nädala jooksul kliente, kes avastavad uusi kohti ja loodetavasti muutuvad niiviisi ka püsiklientideks. Vaadates tagasisidet ja järjest kasvavat klientide hulka, võib järeldada, et restoranide nädalad on inimestele meeldinud. Tallinna restoranide tase ja neis pakutav söök on saanud võrdseks maailma menukate metropolide New Yorgi ja Londoni söögikohtadega, ja me võime selle üle uhked olla. Meie soov on pakkuda linnaelanikele head võimalust kõike ise kogeda."

Tallinna restoranide nädalal osalemiseks saab kohti reserveerida kodulehe www.tallinnresturantweek.ee kaudu, seal on ära toodud ka kõik osalejad. Restoranidest otse osta ei saa, pakkumine kehtib ainult vähemalt üks päev ette broneerides. Tallinna restoranide nädala soodustuste saamiseks ei saa broneerida kohti ka otse restoranis ega teha seda telefoni või e-posti teel.

 

TREND: Loodushoid tungib ka restoranikööki

Et vähendada toiduraiskamist, tuleb ära kasutada ka need looma kehaosad, mis tavaliselt minema visatakse.

Tallinna restoranide nädala peakorraldaja, hea toiduga kuulsaks saanud Pädaste mõisa omaniku Martin Breueri (pildil) sõnul on tänapäeva restoranide trendid maalähedus ja rahvuslikkus.

"Lisaks peame mõtlema ka keskkonnale ja kasutama toiduainetest ära nii palju, kui võimalik, et vähendada raiskamist ja minemaviskamist," ütles Breuer. "Näiteks tuleb toiduna ära kasutada ka need kalad või looma kehaosad, mis ei tundu eriti meeldivad. Võtame kas või ajud ja neerud, millest saab teha imemaitsvaid roogasid."

Laadimine...Laadimine...