Maitsvad mürklid ja kurrelid peletavad kevadväsimust

Kõrge valgusisaldusega ja B-vitamiinide rikkad seened sobivad nii saleneja toiduks kui ka kevadväsimuse peletajaks.

Pilt: Scanpix

Maitsvad mürklid ja kurrelid peletavad kevadväsimust

Kai Maran

Kõrge valgusisaldusega ja B-vitamiinide rikkad seened sobivad nii saleneja toiduks kui ka kevadväsimuse peletajaks.

Juba aprillis võib soojemate ilmadega otsida kevadseeni – mürkleid ja kurreleid. "Kurrelite kasvukohad on soised ja niisked haavikud, mürkleid leiab aga üle Eesti aedadest ja parkidest," ütles legendaarne mükoloog Kuulo Kalamees, kelle sõnul leidub kevadseeni siiski kõige rohkem mais toomingate õitsemise aegu.

Kiudained ja mineraalid

"Nende maitse ei jää alla puravikele ja minu arvates isegi ületavad neid. Mürklid ja kurrelid on mürgivabad ja neid võib värskelt pannile panna, kupatamist nad ei vaja," ütles mükoloog.

Kalamees soovitas lihtsat retsepti – seened või ja sibulaga pannile, kel soovi, võib ka hapukoorega sousti peale keeta. Pikemaks säilitamiseks võiga valmistatud seened ei sobi. Muidugi võib värskeid seeni lisada ka supile, omlettidesse ja hautistesse.

Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul on seened üks kevadise paastuaja toite, seda tänu oma kõrgele valgusisaldusele. "Seened on väga valgurikkad. Valku on neis kaugelt rohkem kui aedviljades, ja seepärast nimetatakse neid mõnikord ka taimseks lihaks," rääkis Holsting. "Näiteks kuivatatud puravikes on valke kaks korda rohkem kui loomalihas ja kolm korda rohkem kui kalas."

Mitte ainult padale

Holstingu sõnul sisaldavad seened ohtralt ka kiudaineid, mis aitavad organismil kahjulikke jääke väljutada. "Seega on seened kevadise organismipuhastuse jaoks igati kasulik toiduaine," nentis Holsting. "Kevadväsimuse vastu aitavad seened samuti, sest neis on esindatud kõik peamised närvisüsteemi ja vereloomet turgutavad B-rühma vitamiinid."

Seentes on ka palju vajalikke mineraalaineid, näiteks kaaliumit, fosforit ja väävlit rohkem kui aedviljades ja enamuses puuviljades.

Söödavate kevadseente hulka kuuluvad ka näiteks kevadkogritsaid, kuid nende kasutamisega peab olema ettevaatlik. "Kevadkogritsad võivad olla vägagi ohtlikud, kui neid oskamatult tarvitada," lausus Kalamees.

"Euroopas on need ka surmajuhtumeid põhjustanud. Korralikult kupatades on nad aga söögikõlbulikud. Põhjanaabrid soovitavad, et kogritsaid tuleks keeta viis minutit, siis vett vahetada, keeta veel viis minutit ja uuesti vett vahetada. Samuti peab silmas pidama, et toorelt mürgistes seentes säilib mürk kuivatamiselgi, mistõttu tuleb need ka siis enne tarvitamist korralikult läbi keeta."

Kevadisi seeneliike suudab Kalamehe sõnul ka harjumatu silm vägagi lihtsalt eristada. "Mürkli kübaraosa on kärjeline, kevadkogritsa oma aga ajukäärude taoline," selgitas müko-loog. "Kasvukohtki on erinev. Kogritsad armastavad okasmetsi, näiteks liivaseid männikuid."

Maitsvad kurrelid aga tunneb ära selle järgi, et neil pole kübara allserv jalaga kokku kasvanud ja valkjas jalg on väga pikk.

Kõiki seeni aga ei maksagi tahta patta pista. Näiteks kevadisel kulul ja kõduokstel kõige varem pilku püüdev erkpunane harilik karikseen tasub üles korjata kevadise ikebana jaoks. Koos kohapealt võetud samblaga püsib selline seade kaunina vähemalt nädala.

Laadimine...Laadimine...